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 INTERPRETATION SUMMARY 
 
 
Guards are required to be located along the open sides of walking surfaces, 
mezzanines, industrial equipment platforms, stairways, ramps and landings which are 
located more than 30 inches above the floor or grade below. One of the questions that 
is frequently asked is how far the lower elevation must extend away from the open edge 
of the walking surface of the stair, landing or floor to satisfy the 30” or less requirement 
before the guard is required. Does the requirement allow the grade to slope immediately 
away from the walking surface as long it is 30” or less immediately adjacent to the open 
walking surface and/or can the lower surface be terraced away from the open edge, and 
if so, how wide must the terrace be.  
 
IBC section 502.1 defines “grade plane” as a reference plane representing the average 
of finished ground level adjoining a building’s exterior walls. This reference plane is 
established by including establishing the lowest points between the building and a point 
6 feet away from the building. We believe that this dimension is reasonable to apply to 
this application. If someone falls from a walking surface, it is more than likely that they 
will fall outward instead of straight down. Thus is it reasonable to assume that the intent 
of the code is to provide a safe fall zone in which a taller person could land.  It is 
therefore our interpretation that the grade adjacent to the open sides of walking 
surfaces must be substantially level to a point at least 6’ away from the open side of the 
adjacent walking surface and not more than 30” below the walking surface to avoid the 
guardrail requirement. This width would apply to stepped or terraced surfaces as well. 
 
It is also our interpretation that guardrails on stairs and ramps may be permitted to 
terminate at a point where the stair or ramp walking surface is no longer more than 30” 
above the lower grade or floor elevation, and is not required to be continuous to the 
bottom of the stair or ramp.  
 


